Miksi Kannattaa Venytellä?

Venyttelyn kuvitellaan usein kuuluvan vain aktiivisten liikkujien päivärutiinin. Vaikka viettäisit koko päivän urheilematta, ei se tarkoita sitä etteikö kehoa tarvitsisi venytellä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle miksi meidän jokaisen tulisi venytellä säännöllisin aikavälein.

Venyttelyllä on useita vaikutuksia kehomme fyysiseen toimintaan. Tutuimpia näistä ovat varmasti lihasten sekä liitoksien venyvyyden parantaminen. Lista ei kuitenkaan lopu siihen. Säännöllisen venyttelyn on lisäksi todettu myös:

  • parantavan lihaksien liikeratoja
  • vahvistamaan lihaksistoa
  • laukaisemaan lihasjännityksestä syntyneitä verenkierron ongelmia
  • ennaltaehkäisemään jänne-, liitos- ja lihasvammoja

Kuinka aloitan venyttelyn?

Tärkeintä venyttelyssä on pysyä säännöllisenä ja kärsivällisenä. Tulokset eivät saavu yhden venyttely kerran jälkeen, sillä kyseessä on usein pitkä prosessi. On hyvä aloittaa muutamalla lyhyellä venyttely sessiolla viikossa. Ajan myötä venytyksen pituutta voi lisätä, ja henkilö voi myös siirtyä venyttelemään useamman kerran viikossa.

Miten kannattaa venytellä?

Venytyksiä on useita erilaisia, ja jokaisella venytyksellä on oma tarkoituksensa. Yleisesti puhuen on hyvä venytellä koko keho kerralla, mutta venyttelyn voi myöskin jakaa ylä- sekä alavartalon venytyksiin.

Aloittelijan on suositeltavaa käydä kehon suurimmat, sekä eniten töitä tekevät lihakset ensin läpi. Näihin lihaksiin kuuluvat esimerkiksi etu- ja takareidet, lonkankoukistaja, selkälihakset, niska- ja hartiaseudun lihakset, pakarat, vatsan ja lantionseudun lihakset, pohkeet, sekä nilkat.

Jos henkilöllä ei ole aikaisempaa kokemusta venyttelemisestä, kannattaa aloittaa seuraamalla ohjeistettuja venyttelyohjelmia tai videoita, joita on mahdollista löytää internetistä.

* Muista aina lämmitellä kehon lihakset ennen kuin aloitat venyttelyn.

Lähteet:

Campbell, P. (2004). Stretching: Why It Is Important! Retrieved December 08, 2016, from http://www.bodybuilding.com/fun/phil5.htm

Fitness. (n.d.). Retrieved December 08, 2016, from http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/stretching/art-20047931

The importance of stretching – Harvard Health. (n.d.). Retrieved December 08, 2016, from http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-stretching

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s