Adderall – Lääke vai Huume?

Yhdysvalloissa erityisessä suosiossa oleva Adderall on Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) lääke. Adderall on amfetamiinin ja dextro amfetamiinin yhdistelmä, jota käytetään narkolepsian ja keskittymishäiriöiden hoitoon, mutta sen käytösta on tullut sensaatio opiskelijoiden keskuudessa aivan muista syistä.

HUOM: Adderall luokitellaan huumausaineeksi Suomessa

Adderall on kuin Steroidi opiskelijoille?

Adderall:in käytön suosio nuorten opiskelijoiden keskuudessa on nousussa. Lääkkeen käyttö perustuu sen vaikutuksiin nimenomaan niiden keskuudessa joilla keskittymishäiriöta ei ole todettu. Jos käyttäjällä ei ole todettu poikkeuksellisia keskittymisvaikeuksia, voi Adderall tehostaa mm. henkilön:

 • Keskittymiskykyä
 • Dopamiinin tuotantoa
 • Motivaatiota
 • Sosiaalisuutta
 • Aivotoimintaa

Adderall vaikuttaa aivoihin ja myös keskushermostoon. Yllä olevista vaikutuksista on helppo todeta, miksi monet opiskelijat sortuvat käyttämään Adderall:ia tai tuotetta vastaavia lääkkeitä.

Lisääntynyt dopamiinin tuotanto luo hyvänolon tunteen, ja henkilön on mahdollista nauttia jopa tylsistä askareista. Lisääntynyt keskittymiskyky puolestaan auttaa poistamaan häiriötekijät, jolloin henkilön on helpompi keskittyä esimerkiksi lukemiseen. Väsymyksen tunne katoaa, ja henkilön on mahdollista työskennellä lukuisia tunteja ilman lepoa. Lääkettä käytetäänkin usein kokeisiin luettaessa tai esseiden kirjoittamiseen.

Miksi se ei ole suositeltavaa?

Vaikka Adderall:ia on mahdollista saada lääkkeenä, on se luokiteltu huumausaineeksi lukuisissa maissa, kuten esimerkiksi Suomessa. Amfetamiinin määrä tuotteessa on erityisen korkea, jonka takia lääke aiheuttaa myös riippuvuutta.

Lääkkeellä on myös lukuisia sivuvaikutuksia, ja väärin käytettynä voi olla erittäin haitallinen terveydelle. Adderall:in mahdollisiin sivuvaikutuksiin kuuluu:

 • Kohonnut verenpaine
 • Unettomuus
 • Ripuli
 • Sydän ja verisuoni vaivat
 • Ahdistus
 • Ruokahaluttomuus

*Tämän artikkelin tarkoitus ei ole suositella Adderall-lääkkeen käyttöä. Jos kärsit keskittymisvaikeuksista, suosittelemme puhumaan lääkärisi kanssa mahdollisista hoitokeinoista.

 

Lähteet:

Adderall: College Students’ Best Friend– Or Worst Enemy?? (n.d.). Retrieved November 16, 2016, from http://serendip.brynmawr.edu/exchange/kristin-jenkins/adderall-college-students-best-friend-or-worst-enemy

Adderall: Uses, Dosage, Side Effects & Safety Info – Drugs.com. (n.d.). Retrieved November 16, 2016, from https://www.drugs.com/adderall.html

Common and Rare Side Effects for Adderall oral. (n.d.). Retrieved November 16, 2016, from http://www.webmd.com/drugs/2/drug-63163/adderall-oral/details/list-sideeffects

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s