Top 4: Vapaa-ajan Liikuntalajia

4. Pyöräily

Pyöräily on parasta hyötyliikuntaa, jota on saatavilla. Pyörällessäsi vaikkapa töihin tai kouluun, saat osan päivittäisestä liikunnastasi, ja samalla säästät kallista aikaa. Pyöräily soveltuu kaikille iästä huolimatta, sillä voit itse päättää sen intensiivisyyden.

Päivittäisen pyöräilyn on todettu parantavan mm. kardiovaskulaarista kuntoa, lihasvoimaa ja kestävyyttä, jänteiden venyvyyttä, sekä luuston vahvuutta. Koska istut pyörän selässä, et ole altis tärähtelyn aiheuttamille lihas- ja jännevammoille, ja vältät siis muissa liikuntalajeissa tapahtuvia yleisiä loukkaantumisia.

cycle-wallpaper-15

3. Tennis

Tennis mahtuu listalle, sillä se ei vaadi kuin kaksi pelaajaa, ja on tehokas tapa urheilla. Tenniksen pelaaminen vaatii pelaajilta valppautta sekä strategista ajattelua, ja sen on todettu johtavan uusien polkujen syntymiseen aivojen ja hermoston välillä.

Southern Connecticut State instituution tekemässä tutkimuksessa, tenniksen pelaajilla todettiin korkeampi elinvoima ja itsetunto, ja alhaisempi masentuneisuus ja alakuloisuus, kuin muilla kokelailla.

Tenniksen on myös todettu vahvistavan aerobista ja anaerobista kuntoa, sekä tehostavan lihas- räjähtävyyttä, motoriikkaa ja kestävyyttä.

free-tennis-wallpaper_041326383_100.jpg

2. Jalkapallo

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, ja siihen on syynsä. Jalkapallo soveltuu kaikille iästä ja koosta huolimatta, sillä erikokoiset ja pituiset pelaajat omaavat eri vahvuuksia tässä lajissa.

Jalkapallon on todettu parantavan pelaajan hapenottokykyä, alentavan rasva-arvoja, vahvistavan lihaksistoa ja luustoa, sekä kehittävän aerobista ja anaerobista kuntoa. Jalkapallo vaatii pelaajilta ryhmätyöskentelyä, ja opettaa nuoria toimimaan yhdessä saman tavoitteen saavuttamiseksi.

scan0006

1. Uinti

Uinti on terveydemme kannalta paras liikuntalaji. Kyseessä on vähärasitteinen liikuntalaji, joka kuitenkin vahvistaa koko vartalon lihaksistoa.

Uinti soveltuu moneen eri tarkoitukseen riippuen henkilöstä ja hänen tavoitteistaan.

Loukkaantumisesta palautuminen – Koska uinti ei sisällä iskuja, on se loistava tapa kuntoutua monista loukkaantumisista. Potilas voi itse säätää intensiivisyyden, ja tarvittaessa käyttää apuvälineitä liikeradan helpottamiseksi.

Rentoutuminen – Voit uidessasi pyrkiä rentoutumaan, ja unohtamaan arjen huolet hetkeksi. Uiminen ei vaadi ajattelua tai kovaa aivotyöskentelyä, ja esimerkiksi luonnossa uiminen voi olla erittäin terapeuttista.

Kilpauinti – Voit halutessasi tehdä uimisesta rankkaa ja todella vahvistaa lihaksistoa, sekä kehittää aerobista ja anaerobista kestävyyttäsi. Vesi on ilmaa rankempi vastus, ja teet kovemman työn uidessasi, kun esimerkiksi juostessasi.

44361557-pool-wallpapers


Lähteet:

Cycling – health benefits. (2013). Retrieved October 03, 2016, from https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/cycling-health-benefits

Groppel, J. (n.d.). Health Benefits of Tennis: Why Play Tennis? | USTA. Retrieved October 03, 2016, from https://www.usta.com/Improve-Your-Game/Sport-Science/114688_Health_Benefits_of_Tennis_Why_Play_Tennis/

Robinson, K. (n.d.). Swimming for Fitness: What to Know. Retrieved October 03, 2016, from http://www.webmd.com/fitness-exercise/a-z/swimming-for-fitness

Soccer – health benefits. (2014). Retrieved October 03, 2016, from https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/soccer-health-benefits

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s