5 Proteiinipitoista Lihankorviketta Vegaaneille

Monet meistä ovat tietoisia vegaaniruokavalion terveellisyydesta, mutta luovumme ajatuksesta siinä uskossa, ettei se ole tarpeeksi proteiinirikas. Tämä on kuitenkin vain harhaluulo, sillä kasviperäisiä proteiineja on tarjolla runsaasti. Toinen vastalause kasviproteiineille on niiden “epätäydellisyys.” Proteiinin tulee sisältää tietyt 9:sän aminohappoa, joita ihmisen keho ei itse pysty tuottamaan, ollakseen ns. ”täydellinen proteiini”. Kasviproteiinit eivät samanaikaisesti sisällä näitä yhdeksää aminohappoa (paitsi Tofu), mutta ihmisen on mahdollista saada kaikki tarvitsemansa aminohapot yhdistelemällä toisiaan täydentäviä kasviproteiineja. Yhdistely tapahtuu automaattisesti noudattamalla tasapainoista ruokavaliota.

Olemme tässä artikkelissa keränneet yhteen viisi loistavaa kasviperäistä proteiinin lähdettä. Alla mainitut vaihtoehdot sisältävät proteiinin lisäksi muita elintärkeitä ravinteita, jonka johdosta olemme valinneet ne parhaiksi lihan korvikkeiksi..

 

Typical-vegan-diet-lacks-key-nutrients-supplements-can-help-Study_strict_xxl.jpg

Pavut

Pavut ovat varsin tuttu proteiinin lähde monelle. Ne ovat helposti saatavilla, eikä niiden valmistukseen mene aikaa. Noin 1 kuppi papuja aterian yhteydessä riittää aterian proteiini lähteeksi, ja sen lisäksi sisältää noin 12 grammaa kuitua, joka on noin kolmasosa aikuisen miehen päiväsaannista. Ylimääräisen kuidun saanti on tärkeää, jotta ruoansulatuselimistömme toimisi ilman ylimääräistä rasitusta.

Tarhapapu:

1 kuppi (184g), Kalorit: 209.9, Rasvat: 1.5g, hiilihydraatit: 37.1, Proteiini 13.4g

 

Tofu:

Tofu on ainoa kasviproteiini, joka luokitellaan täydelliseksi proteiiniksi, sillä se sisältää kaikki 9 välttämätöntä aminohappoa. Sen laatu ei ole suoraan verrattavissa eläinperäiseen proteiiniin, koska kaikkien aminohappojen määrä ei ole kovin suuri. Siitä huolimatta se on laadukas proteiinin lähde ja yksi suosituimmista lihan korvikkeista. Tofusta loistavan korvikkeen tekee sen vähärasvaisuus ja sen kalori ystävällisyys.

Yksi annos (65g), Kalorit 180, Rasvat 2g, Hiilihydraatit 29g, Proteiini: 14g

 

Pähkinät

Vaikka pähkinät sisältävätkin runsaasti proteiinia, ei niiden syöntiä kannata perustaa siihen. Pähkinät ovat erinomainen tyydyttymättömän rasvan lähde. Ihmisen keho tarvitsee rasvaa, mutta lihasta saatavan tyydyttyneen rasvan on tutkitusti osoitettu nostavan verenpainetta ja aiheuttavan sydän- sekä verenkierto-ongelmia. Pähkinöistä saatava rasva, sen sijaan, parantaa aivotoimintaa ja toimii loistavana energian lähteenä. Nauti siis kupillinen pähkinöitä päivässä vaikkapa välipalana.

MEIDÄNELIXIRtiimi suosittelee:

  • kurpitsansiemenet: 1 kuppi (12g proteiinia)
  • auringonkukansiemenet:  1 kuppi (29g proteiinia)
  • saksanpähkinät: 1 kuppi (12g proteiinia)

Parsakaali

Parsakaali on vihannes, jonka pitäisi kuulua jokaisen ruokavalioon. Parsakaalin on todettu ehkäisevän lukuisia eri syöpälajeja, parantavan ruoansulatus järjestelmää, alentavan veren kolesteroliarvoja, parantavan mineraalien ja vitamiinien imeytymista kehoon, sekä vahvistavan immuunijärjestelmäämme.

Parsakaali on erittäin mikro-ravinteikas ja sisältää mm. C-vitamiinia, K-vitamiinia, A-vitamiinia, B6-vitamiinia, seleeniä, ja fosforia. Kaiken taman lisäksi 100 grammaa parsakaalia sisältää reilu 4 grammaa proteiinia, joka on poikkeuksellisen korkea määrä vihannekselle.

100 g parsakaalia sisältää: 40 kaloria,1 g rasvaa, 1.8 grammaa hiilihydraatteja, 4.4 grammaa proteiinia.

 

Linssit

Kun puhutaan kasvikunnan proteiinin lähteistä, linssit ovat yksiä parhaimpia vaihtoehtoja. Linssit ovat helppo valmistaa, jonka lisäksi niitä saa jokaisesta lähikaupasta. Ne sisältävät lukuisia eri ihmiskehoa hyödyttäviä ravinto-ominaisuuksia, jotka auttavat mm. painon pudotuksessa ja sydänsairauksien ehkäisemisessä. Linssit lisäävät myös energiatasoja ja parantavat ruoansulatusta.

Linssit kuuluvat emäksisiin ruokiin, ja auttavat elimistön pH-arvojen tasapainottamisessa. Korkean proteiini arvojen lisäksi, linssit sisältävät peräti 11 eri mikro-ravintoa, joista eniten se sisältää rautaa, magnesiumia ja B9-vitamiinia. Linssit ovat siis oikea terveyspommi, joita voidaan nauttia sellaisinaan tai lisäämällä niitä salaatteihin tai smoothieihin.

1 kuppi linssejä sisältää: 230 kaloria, 18 grammaa proteiinia, 40 grammaa hiilihydraatteja, 1 gramma rasvoja, rauta (37% DV), magnesium (49% DV), B9-vitamiini (90% DV).

 

Lähteet:

Beans: Protein-Rich Superfoods. (n.d.). Retrieved September 29, 2016, from http://www.webmd.com/diet/features/beans-protein-rich-superfoods#1

Health Benefits of Broccoli | Organic Facts. (2016). Retrieved September 29, 2016, from https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-broccoli.html

High Protein Vegetarian Foods. (n.d.). Retrieved September 29, 2016, from http://www.nomeatathlete.com/vegetarian-protein/

Katz, D. L. (n.d.). Why Tofu is an Excellent Alternative to Meat. Retrieved September 29, 2016, from http://www.oprah.com/health/tofu-as-an-alternate-source-of-protein-nutrition-advice

Nicholds, H. (n.d.). Protein in Nuts – Are They Really A Good Protein Source? Retrieved September 29, 2016, from http://www.heathernicholds.com/nutrition/protein-in-nuts

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s