Maca terveysvaikutukset – Top 5

Maca (lepidium meyenii) on juures kasvi, joka kasvaa korkealla Andien vuoristossa. Maca kuuluu ristikukkaisten kasvien ryhmään, mutta sen uniikkien terveyttä edistävien ominaisuuksien takia, se tunnetaan yhtenä maailman hyödyllisimpinä ”superfoodeina”.  Perussa sitä on ruvettu käyttämään jo yli 2000 vuotta sitten, kun sen käytöstä huomattiin positiivisia vaikutuksia ihmisten energiatasoon sekä hedelmällisyyteen.

Inkan sotilaat käyttivät macaa ennen taisteluihin menoa, sillä sen oltiin huomattu tekevän sotilaista fyysisesti vahvempia, jonka lisäksi sen huomattiin lisäävän fyysistä kestävyyttä. Macan käyttö oli rajoitettu vain taisteluiden sekö valloitusten ajaksi, jonka tarkoituksena oli suojella kaupungin naisia, sillä macan käytön oltiin huomattu lisäävän sotilaiden seksuaalisia haluja.

inka warrior

Nykyään maca on noussut suosioon yhdeksi maailman käytetyimmiksi superfoodeiksi. Macaa on tutkittu tieteellisesti ja siitä on löydetty useita eri positiivisia ominaisuuksia, jotka edistävät ihmisen terveyttä useissa eri osa-alueissa. MEIDÄNELIXIR-Tiimi on kerännyt yhteen macan lukemattomista hyödyistä viisi mielestämme tärkeintä.

 •  Hormonien tasapaino

  balance

Maca on erittäin tunnettu sen hormoneja tasapainottavasta ominaisuudesta. Se ei itsessään sisällä hormoneja, mutta sen sisältämät ainesosat auttamat tasapainottamaan ja ylläpitämään terveellistä hormonitasapainoa.

Naiset:

Macan uskotaan kontroloivan estrogeenien tasoja naisissa, jotka auttavat kuukautiskierto-ongelmissa ja vaihdevuosissa. Macan uskotaan vahvistavan kilpirauhasen ja lisämunuaisen toimivuutta, jotka ovat tärkeässä osassa mielialan säätelemisessä. Macan käyttö voi siis lisätä hyvää mieltä ja vähentää mielialavaihteluja.

Miehet:

Toisin kuin luullaan, maca ei lisää testosteronin määrää miehillä. Tutkimusten mukaan macalla on silti positiivisia vaikutuksia miesten sperman tuotannossa ja sen laadun lisäämisessä. Macalla on todettu olevan myös positiivisia vaikutuksia miesten kilpirauhaseen, jonka sairaudet ovat yleisiä monilla miehillä ikääntyessä. Maca tasapainottaa myös miestenkin hormonitoimintaa, jolloin liiallista estrogeenia ei pääse syntymään, joka mahdollistaa optimaalisen testosteroni tason veressä.

 • Immuunijärjestelmä 

immuunij

Maca sisältää paljon antioksidantteja jotka nostava glutationin ja SOD-entsyymin tasoja, jotka ovat kaksi olennaisinta tauteja vastaan taistelevaa tekijää. Näiden määrän kasvu elimistössä parantaa kokonaisuudessaan koko kehon immuunijärjestelmää.

Tutkimuksen mukaan maca auttaa kroonisten sairauksien ehkäisemisessä, jotka johtuva myös korkeasta kolesterolitasosta. Glutationin määrän kasvu myös vähentää glukoosin määrää veressä, joka ehkäisee sydänsairauksen- ja 2 luokan diabeteksen saantia.

 • Seksuaalinen terveys

  sexo

Naiset:

CNS Neurosciense & Therapeuticsin tekemän tutkimuksen mukaan maca voi lisätä naisten libidoa ja seksuaalisia haluja, jonka lisäksi tutkimuksessa huomattiin macalla olevan positiivisia vaikutuksia hyvän olon hormoniin.

Miehet:

Macan on todettu lisäävän verenkiertoa, jonka on todettu auttavan miehiä erektiohäiriöissä. Tämän lisäksi sen on todettu lisäävän miehen kestävyyttä ja mieskuntoa. 2002 julkaistussa ”Andrologia” painokseen tehdyssä tutkimuksessa, 40 prosenttia miehistä, jotka söivät macaa kolmen kuukauden ajan huomasivat seksuaalisten halujensa kasvaneen merkittävästi. Yksikään vertailuryhmän jäsenestä, joka sai lumelääkettä ei huomannut kasvua seksuaalisessa halussa.

 • Muisti, energia ja mieliala

  muisti ja energia

Monien säännöllisesti macaa käyttävien mukaan, se lisää mielen läsnäoloa ja lisää kokonaisuudessaan hyvää ja vahvaa oloa jo hyvin lyhyen käyttöajan jälkeen. Tutkimusten mukaan macalla on positiivisia vaikutuksia ihmisen energiatasoon, jaksavuuteen sekä mielialaan. Hyvä energiataso johtaa taas masennuksen ja ahdistuksen vähentymiseen.

Maca on adaptogeeninen kasvi, joka tarkoittaa sitä, että sen sisältämät vaikuttavat aineet auttavat ihmisen kehoa kestämään päivittäistä stressiä, ja vaikeita aikoja.

Maca auttaa hypotalamuksen toiminnan säätelyssä, ja aivolisäkkeen toiminnassa, jotka auttavat lisäämään keskittymiskykyä ja yleistä energiatasoa. Parempi keskittymiskyky, mieliala ja korkea energiataso parantavat ihmisen muistia ja auttavat selviytymään päivittäisistä haasteista. Monet urheilijat käyttävät macaa suorituksen parantamiseen ja voiman lisäämiseen.

 • Iho ja hiukset

  hiukset

Monet ihmiset käyttävät macaa hius- ja iho-ongelmissa. Ihmiset, jotka käyttävät macaa säännöllisesti ovat huomanneet heidän hiustensa paksuuntuneen sekä vahvistuneen. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan maca saattaa ehkäistä hiustenlähtöä naisilla ja miehillä. Sen hormooneja tasapainottavien ominaisuuksien ansioista se voi ehkäistä ja lopettaa hiustenlähdön, joka johtuu hormonien epätasapainosta. Maca lisää myös keratinosyytin määrää hiusnystyssä, joka vahvistaa hiusta ja suojaa sitä hiusten päivittäisesltä käsittelyltä.

Macaa käytetään monissa ihotuotteissa sen aknea parantavan ominaisuuden takia. Maca voi auttaa vähentämään tai poistamaan hormonitoiminnan seurauksesta iholle syntyviä tulehduksia ja epäpuhtauksia. Macan sisältämät antioksidantit ja vitamiinit kuten C ja B, auttavat myös pitämään ihon normaalina, kimmoisana ja hohtavana.

Ravintoarvot

Noin:

76,5% hiilihydraatteja

8,5% kuituja

18% proteiinia

5% rasvaa

yli 20 aminohappoa, joista 8 ovat välttämättömiä elimistölle

kalsium, vitamiinit B-1, B-2, C ja E, magnesium, kalium, kupari, sinkki, mangaani, fosfori, rikki, seleeni, natrium, rauta

Haittavaikutukset

Macasta ei ole todettu aiheutuvan haittavaikutuksia ja sitä on käytetty tuhansia vuosia. Ihmisillä se saattaa vaikuttaa kuitenkin eri tavalla ja haittavaikutuksia voi ilmentyä turvallisuudesta riippumatta. Macaa ei tulisi käyttää syöpälääkityksen aikana tai muun vakavan sairauden aikana. Korkean verenpaineen omaavien ihmisten ei tulisi myöskään käyttää macaa tai raskaana olevien. Lisää tutkimuksia kaivataan macan turvallisuudesta ja kuinka paljon sitä tulisi käyttää.

Käyttöohje:

Lääkäreiden mukaan macaa tulisi ottaa aamuisin tai aamupäivällä ennen lounasta. Macalla on piristävä vaikutus, joka saattaa iltana otettuna aiheuttaa unettomuutta. Macaa saa luontaistuotekaupoista ja lisäravinne sivustoilta. Tärkeää on, että maca on orgaanista ja 100% macaa. Macaa voi nauttia kapseleiden tai jauhon muodossa. Sopiva annostus on 500-3000 mg päivässä, oman tarpeen mukaan.

Lähteet:

Maca History. (n.d.). Retrieved July 19, 2016, from https://www.themacateam.com/maca-history

Top 5 Maca Root Benefits and Nutrition (No. 4 is Best). (2014). Retrieved July 19, 2016, from https://draxe.com/top-5-maca-root-benefits-and-nutrition/

H. (2016). Superfoods Part 1. Retrieved July 19, 2016, from https://www.youtube.com/watch?v=DuWYgL9K4VI

cience.NaturalNews.com – Conduct powerful scientific research in mere seconds for your book, blog, website article or news report. (n.d.). Retrieved July 19, 2016, from http://science.naturalnews.com/maca.html

The benefits of Maca – Natures Whey. (n.d.). Retrieved July 19, 2016, from http://www.natures-whey.co.uk/articles/the-benefits-of-maca/

7 Top Health Benefits of Maca. (n.d.). Retrieved July 19, 2016, from http://www.vegkitchen.com/nutrition/7-top-health-benefits-of-maca/

Result Filters. (n.d.). Retrieved July 19, 2016, from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18784609

Science.NaturalNews.com – Conduct powerful scientific research in mere seconds for your book, blog, website article or news report. (n.d.). Retrieved July 19, 2016, from http://science.naturalnews.com/2007/2772987_The_influence_of_maca_Lepidium_meyenii_on_antioxidant_status_lipid.html

Maca, Wonder Herb For Fertility…. (n.d.). Retrieved July 19, 2016, from http://natural-fertility-info.com/maca

Maca Root for Thicker, Stronger Natural Hair | Curly Nikki | Natural Hair Care. (n.d.). Retrieved July 19, 2016, from http://www.curlynikki.com/2015/01/maca-root-for-thicker-stronger-natural.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s