Kahvi: Tumma- vai Vaaleapaahto?

 

Kahvi – Tumma vai Vaalea paahto?

Monille meistä kahvinpaahto on vain makukysymys. Oletko koskaan miettinyt mikä on tumma- ja vaaleapaahtoisen kahvin ero ravitsemustieteelliseltä kannalta?

Suomi on tunnettu kahvinkulutus maa ja kahvin nauttimisesta on tullut osa kulttuuriamme samantapaisesti, kuten esimerkiksi Britanniassa teen juonti lounaan yhteydessä. Harva suomalainen on kuitenkin tietoinen kahvin terveydellisistä vaikutuksista ihmiskehoon ja miten kahvinpaahto on yksi olennaisimmista tekijöistä siinä.

Tumma vai vaalea paahto?

Kahvin nauttiminen pienissä määrissä on todettu terveyttä edistäväksi ja vähentävän mm.

  • 2 tyypin diabetesta
  • Parkinsonin tautia
  • Dementiaa
  • Sydänkouristuksia

Tohtori Mercola mainitsee Health Impact News sivustollaan julkaistussa artikkelissaan, että kahvissa kuten myös monissa muissa ruoissa, tumma pigmentti voidaan yhdistää mikroravinteiden rikkauteen.

nutrition-300x170
100ml Keskivahvan Tummapaahtoisen Kahvin Ravintosisältö

Tummapaahtonen kahvi on erittäin hyvä natriumin, kaliumin, sekä  magnesiumin lähde. Sen on myös todettu palauttavan veren Vitamiini E sekä glutationi pitoisuudet.

Tutkimuksissa tummapaahtoisen kahvin on havaittu aiheuttavan huomattava painonpudotus ylipainoisilla kokelailla, kun taas vaaleapaahtoisen kahvin nauttineilla ylipainoisilla kokelailla ei vastaavaa muutosta ole havaittu.  

Täytyy kuitenkin muistaa, että kahvin vaikutuksia tutkittaessa ei olla otettu huomioon kahvin nautinnan yhteydessä lisättäviä aineita. Runsas sokerin ja kerman käyttö esimerkiksi, tuo omat haittansa mukanaan. MEIDÄNELIXIR-tiimi kuitenkin suosittelee aloittamaan päivän kupillisella tummapaahtoista kahvia.

 

 

Lähteet:

Kotyczka, C., Boettler, U., Lang, R., Stiebitz, H., Bytof, G., Lantz, I., . . . Somoza, V. (2011, October). Result Filters. Retrieved July 10, 2016, from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21809439

Mercola, Dr. (2011). Can Drinking Darker Coffee Improve Your Health? Retrieved July 10, 2016, from http://healthimpactnews.com/2011/can-drinking-darker-coffee-improve-your-health/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s